Chirurgie

Cele mai simple proceduri chirurgicale folosite in stomatologie sunt extractiile dentare. In functie de afectiunile ce implica sfera oro-chirugicala a pacientilor, pot aparea o multime de alte proceduri. Daca se apeleaza la un medic de chirurgie maxilo faciala cu experienta si acces la aparatura de ultima generatie, oricat de solicitanta si dificila ar fi procedura, pacientul se poate bucura de lipsa durerii si rezultate foarte bune.

Care sunt principalele proceduri chirurgicale din stomatologie?

1. Extractia dentara simpla

Este o extractie care adeseori nu este inclusa in procedurile chirurgicale, fiind foarte simplu de realizat. aceasta presupune indepartarea dintilor de lapte, a dintilor permanenti cu mobilitate, sau a resturilor radiculare usor de indepartat.

2. Extractia dentara chirurgicala

Este mai complexa si presupune indepartarea dintilor erupti, incastrati, erupti partial sau chiar neerupti. O operatie de extractie se poate dovedi destul de complexa. Acest tip de extractie se foloseste foarte des pentru indepartarea molarilor de minte.

 3. Implanturi dentare

Procesul de implantare a unei radacini dentare este complex si poate sa dureze cateva luni. acesta presupune introducerea unui implant metalic sau din zirconiu in os, cu scopul de a inlocui radacina dintelui. Plasarea implantului se face dupa o extractie si doar dupa ce locul extractiei s-a vindecat. interventia chirurgicala necesara implantului nu este foarte complicata, fiind comparabila cu o extractie.

   4. Sinus Lift

Este o procedura de chirurgie dentara complexa, care a devenit din ce in ce mai populara. aceasta presupune aditie osoasa in maxilar si ridicarea membranei sinuzale pentru a-i face loc viitorului implant. O astfel de procedura este necesara in situatiile in care se doreste un implant iar in locul dintelui lipsa nu mai exista suficient os. De asemenea, operatia de sinus lift poate sa fie necesara si in urma unor boli parodontale.

5. Chirurgie paradontala

Este o interventie complexa realizata de parodontolog ce poate implica aditie de os, diverse membrane aplicate intre gingie si os si elemente care stimuleaza regenerarea tesutului. De regula este recomandata atunci cand boala parodontala a distrus osul care sustine dintii.

 6. Chistectomii

Chistectomia dentara reprezinta indepartarea chisturilor dentare. aceste chisturi nu sunt periculoase, de cel mai multe ori, insa pot impiedica functionarea fireasca a dintilor si pot genera o stare de disconfort. Chistectomia se realizeaza cu anestezie locala, in asa fel incat pacientul sa nu resimta niciun fel de durere.

  7. Rezectii apicale

Este o alta procedura chirurgicala comuna, prin care se extirpa tesutul de granulatie format la nivelul apexului radicular. O astfel de procedura este utilizata atunci cand un dinte bolnav poate fi salvat de la extractie.

  8. Odontectomii

Este o alta procedura de extractie dentara, necesara in momentul in care un dinte este inca inclus la nivelul oaselor maxilare iar faptul ca nu erupe duce la aparitia unor complicatii. De regula, o astfel de procedura este indicata atunci cand apar inghesuiri dentare, resorbtii radiculare sau boala parodontala.

Chirurgia dentara este extrem de complexa si poate sa rezolve foarte multe probleme aparute in cavitatea bucala. Atunci cand este necesara o interventie chirurgicala, este foarte important sa se aleaga un chirurg bun, care are suficienta experienta in asa fel incat sa nu lase loc de greseli. In general, procedurile chirurgicale la nivelul cavitatii bucale nu prezinta riscuri si imbunatatesc in mod cosiderabil viata pacientului, atata vreme cat sunt realizate corect.