Protetica

Protetica dentara este specialitatea prin care medicul curant, in urma examinarii clinice si radiologice elaboreaza planul de tratament al intregului aparat stomatognat ca un tot unitar. Situatia clinica se analizeaza in ansamblu si se personalizeaza in functie de pacient. Se evalueaza relatiile intermaxilare ce pot suferi prin aparitia cariior profunde cu desfiintarea contactelor stabile dintre dinti, edentatiile simple si complexe, abraziuni sau eroziuni severe, fracturi dentare, bruxism, disfunctii estetice.

Fiecare dinte isi are pozitia precisa pe arcadele dentare, avand un rol important in realizarea funciei masticatorii. De aceea, absenta unuia sau mai multor dinti dezvolta suprasarcina pe dintii restanti. Acestia vor prelua forte suplimentare, determinand afectare parodontala, predispozitie pentru fracturi, migrari dentare. Dintii sunt conceputi pentru a fi in contact atat cu vecinii, cat si cu antagonistii.

Cea mai des intalnita edentatie este cea a molarului de 6 ani (fiind primul dinte erupt pe arcada in perioada copilariei, cu predispozitie in a se caria timpuriu). Prin faptul ca dintii au memorie tisulara de a fi in contact, ne intalnim frecvent cu situatia clinica a migrarilor dentare. De cele mai multe ori in functie de vechimea edentatiei are de suferit intreaga hemiarcada.  Acest fapt se datoreaza micsorarii spatiului atat in plan sagital, cat si vetical fiind dificila protezarea ulterioara.

Este indicata profilaxia molarului de 6 ani, avand un rol foarte important in functia masticatorie.

Un alt dinte care are indicatie profilactica stricta este caninul, fiind un stalp protetic  esential in elaborarea planului de tratament. Edentatia caninului este o situatie rar intalnita, ce are indicatie majora in a se proteja.

Organismul uman are capacitatea de a se adapta situatiilor clinice existente. In  momentul aparitiei unei sensiblitati dentare (cauzate de carie, retractie gingivala, edentatie), de cele mai multe ori se evita in masticatie zona respectiva. De asemenea edentatiile din zona frontala sau malpozitiile, discromiile pot fi mascate prin zambetul redus sau prin laxitatea indusa a  buzelor in zona afectata. In schimb aceasta acomodare poate crea disfunctii colaterale, iar in timp va fi afectata functia digestiva, articulatia temoro-mandibulara, functia fonetica si mai ales comfortul psihic al pacientului.

In clinica noastra restaurarile protetice au ca scop unic refacerea sau pastrarea relatiilor ocluzale (relatii inter-maxilare) corecte, crearea morfologiei coroanare cat mai apropiata de natural prin adaptarea precisa la tesuturile restante, armonizarea functiei estetice.

Acestea pot fi de la simple la complexe fiind subdivizate in lucrari fixe si mobilizabile.

 1. Lucrarile fixe sunt acele piese protetice ce se cimenteaza definitiv sau provizoriu de lunga durata (situatia coroanelor pe implanturi) la care poate avea acces doar medicul:
 • Inlay
 • Onlay
 • Coroane unidentare pe support dentar
 • Coroane dentare sau punti pe support implanter
 • Punti ancorate pe dinti in functie de situatia clinica
 • Fast and fixed

Pacientul are obligatia de a efectua o igiena riguroasa prin metode clasice de periaj si suplimentare prin ata dentara si dus bucal.

 1. Proteze mobilizabile sunt piese protetice, de dimensiuni mai mari ce se pot indeparta de catre pacient pentru igienizare proprie extraorala:
 • Proteze totale clasice conventionale
 • Proteze partiale acrilice sau scheletate
 • Supraproteze ancorate pe dinti sau pe implanturi prin sisteme speciale

Pentru o buna mentenanta a rezultatlui final, este indicat ca pacientul sa vina la control la 6 luni.