Ortodontie

Ortodontie

Anomaliile dentomaxilare sunt o realitate cu care se confrunta foarte multi pacienti. Din fericire, stomatologia a evoluat extrem de mult, in asa fel incat orice problema legata de pozitia dintilor poate sa fie rezolvata cu usurinta printr-un aparat dentar.

Specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor, reglarea muscaturii si obtinerea unui zambet perfect se numeste ortodontie.

Cui ii este adresata ortodontia?

In trecut, ortodontia era destinata doar celor mici, in conditiile in care modificarile dentomaxilare sunt mult mai usor de realizat la varste fragede. Tehnicile moderne au reusit sa revolutioneze domeniul stomatologic, astazi oricine putand sa beneficieze de ortodontie, inclusiv adultii care nu mai sunt la prima tinerete. Aparatele dentare sunt din ce in ce mai complexe, au un aspect din ce in ce mai placut si cel mai important, sunt eficiente.

Cand este recomandat un tratament ortodontic?

Inceperea unui tratament ortodontic este recomandata inca din copilarie, acolo unde se poate. Varsta ideala este de 7 ani, deoarece pot fi observate eventualele probleme de crestere inca din faza incipienta. De regula, un tratament ortodontic inceput la aceasta varsta dureaza foarte putin si are o multime de avantaje aditionale, cum ar fi obisnuirea celui mic cu o igiena dentara riguroasa.

Tratamentul ortodontic poate sa inceapa oricand, insa, la adulti intervin, de regula si alte probleme dentare, ceea ce duce la costuri mai mari si o durata mai mare de tratament.

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

Durata unui astfel de tratament se poate intinde de la cateva luni pana la trei ani. In general, perioada medie este de aproximativ doi ani. Inceperea unui tratament ortodontic trebuie sa fie asumata, in conditiile in care implica o disciplina riguroasa. Pe langa faptul ca pacientul este nevoit sa isi curete dintii mult mai atent decat in mod normal, acesta este nevoit sa mearga la medic la fiecare 2-6 saptamani pentru un control de rutina.

Cate tipuri de aparate dentare exista?

Unul dintre principalele motive pentru care numerosi oameni refuza tratamentele ortodontice este faptul ca aparatul dentar contribuie negativ la aspectul zambetului. Din fericire, in ultimii ani au aparut o multime de aparate dentare, unele chiar invizibile.

Principalele categorii de aparate dentare sunt:

  • aparatele mobile – sunt foarte apreciate pentru flexibilitatea de care dau dovada. Acestea pot fi indepartate oricand de catre pacient si de asemenea, pot fi aplicate oricand. Aparatele dentare mobile pot fi ortodontice, sub forma unor gutiere si ortopedice, sub forma unor placi ancorate la arcada dentara prin crosete de sarma sau sub forma unor placi neancorate, mentinute in cavitatea bucala prin contractie musculara. Acestea au indicatii strice in functie de varsta pacientului si tipul anomaliei.
  • aparatele fixe – sunt aparatele clasice, ce nu pot fi indepartate de catre pacient. Desi din punct de vedere estetic nu sunt chiar atat de atractive, sunt cele care aduc cea mai mare eficienta. In ultimii ani, pe langa aparatele fixe clasice realizate din metal au aparut si o serie de variante estetice. Acestea sunt realizate din ceramica sau safir si pot fi foarte putin vizibile sau chiar invizibile. Cei care doresc un tratament ortodontic, insa din varii motive nu doresc un aparat dentar clasic, au la dispozitie solutii invizibile cum ar fi Invisalign prin gutiere mobilizabile sau Incognito aplicate pe partea interioara a danturii.

Ce trebuie sa aiba in vedere orice pacient care apeleaza la tratamente ortodontice?

Odata ce aparatul dentar a fost aplicat, pacientul trebuie sa aiba in vedere o mentinere corecta a igienei orale, vizita frecventa la medicul ortodont si respectarea anumitor sfaturi legate de alimentatie. Din pacate exista o serie de alimente ce trebuie sa fie evitate pe toata perioada tratamentului, lista fiind furnizata de medicul ortodont.