Implantologie

Adeseori, oamenii neglijeaza primele simptome ce anunta o afectiune dentara, ajungand de cele mai multe ori tardiv in cabinetul stomatologic. Cand acest lucru se intampla, este foarte posibil ca dintii cu “problema” sa nu mai poata fi salvati si sa fie necesara extractia acestora.

Pe langa aspectul estetic ce i-ar putea deranja pe multi dintre pacienti, lipsa dintilor influenteaza si modul de masticatie al alimentelor, deci digestia nu se mai face corespunzator. Pacientul nu mai poate mesteca in mod corect alimentele si, de asemenea, se vede nevoit sa renunte la preparatele culinare preferate. Ca solutie de tratament pentru situatia descrisa anterior, medicul stomatolog poate recomanda pacientului inserarea unui implant dentar.

Implantul dentar aduce avantaje evidente pacientului – imbuntateste fizionomia, masticatia si fonatia. Fiind o structura solida si rezistenta, asemantoare dintelui natural, sporeste confortul si calitatea vietii pacientului.  Multi dintre pacienti nu vor face diferenta intre dintii naturali si cei implantanti.

Implantul dentar este un dispozitiv metalic care are rolul de a inlocui radacina unui dinte. Acesta este implantat chirurgical in osul maxilar sau mandibular al pacientului pentru a sustine viitoarele lucrari protetice precum puntile si coroanele dentare.

In decursul anilor s-a încercat utilizarea unui număr variabil de materiale pentru confecţionarea implanturilor, din care au supravieţuit doar câteva, care posedă anumite proprietăţi obligatorii ce se impun în vederea obţinerii unui succes pe termen lung. Astfel la ora actuala, materialul din care este confectionat implantul dentar il reprezinta titanul. Acest material a atras atentia lumii stomatologice prin proprietatile lui deosebit de avantajoase: biocompatibilitate, conductibilitate termica redusa, densitate scazuta, rezitenta la coroziune. Prin biocompatibilitate se intelege posibilitatea ca un organism viu sa tolereze, in anumite limite, fara a determina aparitia unor reactii de aparare, un material strain de el, inserat in intimitatea lui.

Consultul initial este primul pas in luarea deciziei de a realiza o procedura restaurativa pe implanturi dentare. In cursul acestei sedinte este determinat si evaluat statusul general si dento-parodontal al pacientului.

Examenul radio-imagistic este foarte important deoarece ofera detalii despre calitatea si cantitatea osului. Metodele radioimagistice folosite sunt reprezentate de: radiografii retroalveolare, ortopantomografia, radiografii laterale ocluzale, CT si RMN.

Contraindicatiile implanturilor dentare:

  • Deficiente imuno deficitare majore
  • Hipertensiune arteriala majora
  • Endocardite
  • Diabetici insulinodependenti
  • Ciroze hepatice
  • Afectiuni pulmonare cronice obstructive
  • Neoplasme
  • Maladii endocrine necontrolabile
  • Afectiuni psihotice
  • Consumul de droguri
  • Igiena dentara deficitara
  • Resturi radiculare prezente
  • Afectiuni ale mucoasei orale
  • Neoplasme maxilare sau stari precanceroase
  • Procese inflamatorii locale
  • Oferta osoasa insuficienta
  • Pat osos slab din punct de vedere calitativ.

Pentru succesul interventiei de inserare a implantului dentar, pacientul trebuie sa aiba o stare generala si orala buna, gingii sanatoase si sa nu sufere de boli parodontale. Este nevoie ca osul maxilar sa fie sanatos si suficient de dens cat sa “accepte” implantul. Interventia se desfasoara in doua etape. Prima etapa, cea chirurgicala, presupune inserarea in os a implantului, urmand ca dupa aproximativ 7 zile sa fie indepartate firele de sutura. Urmatoarele 3-6 luni sunt decisive pentru osteointegrare, dupa care implantul este descoperit si se aplica bontul de vindecare. Cea de a doua etapa presupune realizarea coroanei dentare, care va fi asezata pe implant prin intermediul unui bont protetic.

Pacientului ii revine apoi sarcina sa acorde o grija sporita post operatorie. Igienizarea dupa o astfel de interventie trebuie sa fie optima, se recomanda controale periodice pentru a preintampina orice problema. De asemenea pacientul trebuie sa aiba o relatie deschisa cu medicul sau si sa-i comunice in timp real si util orce modificare sau disconfort.

Printre avantajele principale ale implanturilor dentare se enumera: imbunatatesc aspectul facial, permite masticatia corecta, previne pierderea de os, stima de sine si confortul, durabilitate si comoditate.

Rata de succes a implanturilor dentare variaza in functie de locul inserarii, dar in general acestea au o rata de 98%. Durata indelungata a implantului dentar include sanatatea buna a dintiilor si a gingei si controlul stomatologic periodic.